Önemli Bilgiler

Fren Sistemleri

Fren Disk ve Balata

 

Aslında, bu gezegende fren sistemi olmayan tek bir araç yoktur. Fren, tekerleklere sürtünme yoluyla basınç uygulayarak hareket halindeki bir aracın hızını durduran veya yavaşlatan mekanik bir cihazdır. Kampanalı ve diskli olmak üzere iki yaygın fren türü vardır. Disk frenler çağdaş, modern ve son derece etkiliyken kampanalı frenler  geleneksel ve biraz modası geçmiş.

Genel olarak, bir otomobilin hem ön hem de arka tekerleklerine frenler takılır. Bununla birlikte, çalışmak için ayrı kolları vardır ve sürücü koltuğunda oturan kişinin rahatlığına ve rahatlığına göre birlikte veya ayrı ayrı kullanılabilirler. “Fren balatası” teriminden bahsedersek, bunun disk frenlerin ruhu olduğu kesin olarak söylenebilir. Fren balatası, disk fren rotoruna bitişik yüzeye tutturulmuş sürtünme malzemesine sahip çelik destek plakalarından yapılmıştır.

Diğer tüm madde ve bileşenlerle aynı olan fren balatalarının da belirli bir ömrü vardır. Bu nedenle, fren balatası değiştirme sürecini bilmeden önce, ne zaman değiştireceğinizi bilmelisiniz. Aşınmış bir fren balatasının birincil işareti, fren pedalına basarken duyduğunuz tekrarlayan gıcırtı ve gıcırtı sesleridir. Ancak bu tür sesler yağmur mevsiminde veya frenler ıslak koşullara maruz kaldığında da fark edilebilir ancak bir süre sonra kaybolurlar. Bu nedenle, uğultu sesi daha uzun süre devam ederse, fren balatasını değiştirme zamanı gelmiştir.

Sürüş tarzı, araç tipi ve kullanım gibi belirli faktörlere bağlı olduğundan, fren balatalarının sabit bir kullanım ömrü yoktur. Sadece otoyollarda ve trafik bölgelerinde sürerseniz, fren balataları 50.000 km’ye kadar dayanabilir. Bununla birlikte, şehir içi sürüş, şehir içi şehirlerde daha yoğun trafikle ve alışılmış frenlemeyle birleştiğinde, 30.000 küsur km’den sonra değiştirilmesi gerekebilir. Yani, her şey nereye sürdüğünüze ve nasıl sürdüğünüze bağlı. Kullanıcı el kitabı, değiştirme hakkında faydalı bilgiler içerdiğinden bu konuda da yararlıdır.

 

Fren balataları nasıl değiştirilir?

 

Daha önce temel onarım işlerini yaptıysanız, fren balatasının değiştirilmesi zorlu bir süreç değildir. Aslında ön disk freninin değiştirilmesi, arka tekerleğe kıyasla nispeten daha kolaydır. Bunu gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan tek şey, lokma takımı, tork anahtarı, tornavidalar, matkap ve tel çark, 8 inçlik bir C-kelepçe, küçük bir tamirci teli, 2 fit 1/4 inç vinil boru ve bir kavanoz. Yukarıda belirtilen tüm araçları bir araya getirdiğinizde, ön tekerlek disk frenini değiştirmeye hazırsınız. Bu işlemi gerçekleştirmek için aşağıda verilen kolay adımları izleyin:

 

  1.  Her şeyden önce, aracı sağlam ve düz bir zemine park edin. Arka tekerlekleri boğmak için el frenini, yani elektronik park frenini çekin.
  2. Bu tür görevleri yerine getirirken güvenlik çok önemlidir ve bu nedenle her zaman güvenlik gözlükleri, lateks eldivenler ve kapalı burunlu ayakkabılar gibi eşyaları içeren Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) kitini kullanın.
  3. Kaputu açın ve ana silindirdeki fren hidroliği seviyesini kontrol edin. Sıvı en üst seviyede ise kavanozdaki hindi ezme yardımı ile bir miktar çıkarmanız gerekir. Kaliper pistonlarının sıkışması durumunda taşmaması için biraz yakıt sifonlamanızı önerdik.
  4. Ardından bijon anahtarı yardımıyla ön tekerleğin bijonlarını gevşetin. Destek, kriko ayakları şeklinde uzatılmadığı sürece, bijon somunlarını tamamen ayırmanız gerekmez. Aracı önden biraz kaldırın ve aracın her iki yanındaki kriko sehpasını itin.
  5. Şimdi ön tekerleğin kütük somunlarını çıkarabilirsiniz. Ön tekerleği araçtan ayırın ve bir kenara koyun.
  6. Her türlü oluk, çatlak ve renk bozulması için fren rotorlarını yakından inceleyin ve fark edin. Disk rotorunun kalınlığına özellikle dikkat etmelisiniz ve kullanıcı kılavuzunda belirtilen minimum seviyenin altındaysa rotoru değiştirme zamanı gelmiştir.
  7. Fren kaliperinin rotordan ayrılabilmesi için fren kaliperi montaj cıvatalarının tamamen çıkarılması sırasıdır.
  8. Fren kaliperi, çalışma alanından uzak tutmak için bir bungee kablosu veya bir tel ile desteklenebilir. Kaliper, fren hortumundan sarkmamalıdır.
  9. Şimdi fren balatalarını kaliperden veya montaj braketinden çıkarmanın zamanı geldi. Kaliper montaj braketini de çıkarabilirsiniz. Fren rotorunu da göbekten ayırın.
  10. Göbek yüzeyi tel fırça yardımı ile temizlenmeli, yeni rotor göbeğe takılmadan önce fren temizleyici ile temizlenmelidir. Bundan sonra, aracınıza bağlı olarak kaliper montaj braketini yeniden takabilirsiniz.
  11. Kaliper pistonunun sıkıştırma işlemini 8 inçlik C-kelepçe ile başlatın veya burada bir pistonlu kompresör de kullanabilirsiniz.
  12. Bu sondan bir önceki adımda, yeni fren balatalarını kalipere yerleştirmeden önce, fren balatası metal destek plakasına klips uygulamanız gerekir. Peki, fren balatalarındaki klipsler nereye gider sorusunun cevabıdır. Aslında, ciyaklama önleyici jel veya gıcırtı önleyici ped, şu anda klips mevcut değilse de çalışabilir.
  13. Yeni fren balatalarını kaliper veya kaliper montaj braketine yerleştirin. Cıvataları kullanım kılavuzuna göre monte ederken fren kaliperini tekrar gerçek konumuna getirin.
  14. Arabanızın diğer tarafındaki fren balatalarını değiştirmek için aynı adımı tekrarlayın. İşiniz bittiğinde, arabanın içine atlayın ve yeni takılan balataları rotorlara doğru itmek için fren pedalına basın.
  15. Tekerlekleri yeniden takın ve bijon somunlarını geri takın. Ana silindirdeki sıvı seviyesini tekrar kontrol edin ve daha azsa, üretici tarafından önerilen miktara tam olarak uyması için biraz ekleyin. Fren balatası değişimi sizin tarafınızdan başarıyla gerçekleştirildi. 3-4 saatten fazla zaman almış olabilir, ancak kendi başınıza bir ön disk fren işi yaparak tasarruf ettiğiniz para miktarını bir düşünün. Ayrıca, öngörülemeyen ve acil durumlarda gerçekten kullanışlı olabilecek bir şey öğrendiniz. Yeni fren balatalarını, aracı bir tura çıkararak test edebilirsiniz, ancak balatalar taze, sert ve sert olduğundan panik duraklarından kaçının.

 

Çoğu insanın kasıtlı veya kasıtsız olarak görmezden gelme eğiliminde olduğu bir başka klip türü de Titreme Önleyici Kliplerdir. Bu klipler, süreçte hafta sonunu alırken ısıtma ve soğutma döngülerinin yükünü taşıyor. Balatada veya kaliperde çok fazla gürültü ile birlikte aşırı hareket fark ettiğinizde, bu açıkça çıngırak önleyici klipslerin aşındığı anlamına gelir. Bu nedenle, her zaman bu klipslere dikkat etmelisiniz, aksi takdirde fren balatası hasarı önemli olabilir.

Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS), Elektronik Fren Gücü Dağıtımı (EBD) ve Fren Desteği (BA) gibi bir dizi yenilikçi fren sisteminin yanı sıra dört tekerleğin tümü için disk frenlerle donatılmıştır.  Aslında, motosikletlerde, ön tekerlek disk freni alırken arka tekerlek kampanalı fren ile donatılmıştır. Birkaç bisiklet, tek kanallı veya çift kanallı ABS ile birlikte çift diskli frenlerle gelir.

 

Sonuç olarak, frenler tıpkı motor ve tekerlekler gibi aracınızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle, daha önce bahsedilen diğer iki bileşen kadar özen ve dikkat gösterilmelidir. Ayrıca, frenlerden bir tür ses geldiğini hissettiğinizde veya uzun süreli frenleme durumunda, bunları sertifikalı bir teknisyen ve tamirci tarafından test ettirmelisiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu