Önemli Bilgiler

Süspansiyon sistemleri

Amortisörler

 

Amortisör terimini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Birçoğu için, arabada rahat olmakla ilgilidir. Eh, bunda gerçek var, kimsenin çok ağır bir yük taşıyormuş gibi hissederek hedefe ulaşmak istemediğini düşünürsek.

Böyle bir duruma neyin sebep olabileceğini hiç merak ettiniz mi? Seyahat etmeyi seven birçok insan, gittikleri yere vücutlarında ağrı olmadan vardıklarında sorunsuz bir yolculuktan bahsedebilir.

Şimdi engebeli bir yolda aracın arkasına binmeyi hayal edin? İndiğiniz zaman, muhtemelen tüm vücudunuzda büyük bir acı hissedeceksiniz.

Bu ağrının sebebi aracınızdaki süspansiyon sistemine kadar inmiş olabilir. Bu sistemlerin ana bileşenlerinden biri amortisörlerdir .

Kaçırmayı göze alamayacağınız çok önemli bir bileşendir.

Sadece otomobiller için değil, motosikletler gibi diğer otomobiller için de geçerlidir. Hangi ulaşım aracını kullanırsanız kullanın, kaliteli bir amortisör kullanın.

Araba söz konusu olduğunda, süspansiyon sisteminin bir parçası olarak amortisörler dahildir. Arabanızın tekerleklerinin altına bakarsanız, yay gibi görünen parçalar görmelisiniz. Özünde, amortisörler sadece yaylardır.

Bugün piyasada farklı tipte amortisör bulunmaktadır.

Bununla birlikte araclar amortisörler ile donatılmıştır. Bu, yavaşlama ve durma ile yukarı ve aşağı hareketten sorumlu süspansiyon sisteminin bir parçasıdır. Arabanızın yaylarının hareketi üzerinde büyük etkileri vardır. Belki daha önce nemlendirmeyi duymuşsunuzdur. Bu bileşenlerin konsepti budur.

Bir araba bir çukurdan her geçtiğinde yaylar çok uzar. Süspansiyonda işleri sakin tutmak için şoklar olmadan, yaylar uzamayı durdurmazdı. Yoldaki tümseklerden emilen enerjiyi herhangi bir kontrol olmaksızın salmaya devam edeceklerdi. Enerjiyi emmek için yaylara ihtiyacımız olduğu kadar, bunu yapma hızı üzerinde biraz kontrol sahibi olmak önemlidir.

Gerçek amortisörün çalışma prensibi, amortisörün içinden tanımlanır. Silindirin içinde yukarı ve aşağı hareket eden bir pistona bağlı metal bir çubuk vardır. Silindir ayrıca ısıyı emen hidrolik sıvıyı da içerir.

Modern amortisörler klasik olanlardan çok daha iyidir. Büyük bir gelişme oldu. Bunu silindirlerin içindeki sıvının türüne göre görebilirsiniz. Çağdaş olanlar, yağ havalandığında şokları aşınmadan koruyan nitrojen gazına da sahiptir. Bu, ısı birikip yağı kabarcıklı hale getirdiğinde meydana gelir ve bu da şokların genel performansını gerçekten etkileyebilir.

Ayrıca yukarı ve aşağı hareket eden ve aracın sorunsuz hareket etmesini sağlayan bir piston içerirler. Tekerlek bir tümseğe çarptığında, piston silindirin içinde sıkışır. Bu sıkıştırma, hidrolik akışkanın direncinin bir etkisi olarak hareketin yavaşlamasına neden olur. Akışkan, silindir duvarındaki özel olarak tasarlanmış geçitlerden dışarı çıkar. Delikler çok küçük olduğu için kaçan çok sınırlı miktarda sıvı vardır.

Amortisörler, çoğu uzatma döngüsünden gelen direnç üreterek çalışır. Süspansiyonun uzadığı ve kısaldığı sıkıştırma döngülerinin olduğu yer burasıdır. Sıkıştırma döngüsü, tekerleklerde, akslarda ve süspansiyonda yaysız ağırlık düzenlemesinden sorumludur. Öte yandan, uzatma döngüsü, aracın gövdesinden yayılan ağırlığı idare eder.

Bu süspansiyonlarla ilgili en önemli gelişmelerden biri, modern süspansiyonların çeşitliliği ve direnci artıracak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Yaylar ve amortisörler daha hızlı sıkıştırıldığında, amortisörlerin genel tasarımından daha iyi kontrol ve tepki sağlanır. Bu etki, derin çukurlarda dibe çökmeyi önlemeye çalışır. Aksi takdirde istenmeyen vücut hareketleri çok fazla olacaktır.

 

Amortisörlerinizi değiştirmek için en iyi zaman

Ne kadar iyi olursa olsun şokların sonsuza kadar sürmeyecekleri açık. Onarıma veya sahip olduklarınızı değiştirmenize ihtiyaç duyacağınız bir zaman gelecek. Yedek şoklar almanın iyi bir nedeni, sıvı sızıntısı ve aşınmış  olmasıdır.

Ancak bazen şoklar ve destekler dış belirtiler göstermeden bozulmaya başlar. Bir amortisör birkaç mil sonra kolayca esneyebilir. Bu nedenle, 50.000 km’den hemen sonra değiştirmeniz gerekebilir.

Bir problemin ne zaman ortaya çıktığını anlamanın en iyi yolu;

  • Destek veya şok performansınızın bütünlüğünü değerlendirin. Aracınızın sert bir şekilde sürdüğünü veya fren yaparken yalpaladığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu, sisteminizde sorun yaşadığınızın bir göstergesidir. Bunun dışında, araç virajlarda veya tümseklerde dibe vurduğunda aşırı derecede yuvarlanıyor olabilir.
  • Diğer bir iyi parametre ise düzensiz lastik aşınmasıdır. Bunun nedeni, bir tarafın diğerinden daha fazla baskı almasıdır. Böyle bir durumda yeni amortisörler veya destekler almanız gerekir.
  • Bazen aşınmış şokların belirtileri kolayca fark edilebilir. Ancak etkilerin uzun bir süre sonra gelmediği durumlarda onları da kaçırabilirsiniz.

Örneğin, siz fren yaparken aracınızın bir düşüş yaşadığını düşünün. Amortisörleri hem ön hem de arka değiştirmelisiniz. Ayrıca, kuvvetli rüzgarlar aracınızı şeridin bir tarafından diğerine saptırırsa dikkat edin.

Aracınız ezilme yokmuş gibi kolayca dibe vuruyor mu? Yeni şoklar almanız gerekiyor.

Bu, amortisörler lastikleri yolda düz tutmadığında meydana gelen bir tür lastik aşınmasıdır. Ön ve arka lastikleri çift olarak değiştirmeyi düşünün.

Çözüm

Aracınızın amortisörlerinin nasıl çalıştığını anlamak, uygun araç bakımını sağlamanın en iyi yoludur. Aracınızın yeni amortisörlere ne zaman ihtiyacı olduğunu ve doğru olanları nasıl seçeceğinizi anlayacaksınız.

Aldığınız tür önemli değil. İster performans odaklı ister OEM kalitesinde olanlarla gidin, harika bir sürüş elde edeceksiniz ve önemli olan keyifli bir sürüşdür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu