Önemli Bilgiler

Araç Yedek Parça Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomotiv sektörü içerisinde farklı farklı pek çok araç bulunmaktadır. Aracınız ne kadar iyi olsa da zaman içerisinde arızalanma yaşama ihtimali yüksektir. Bu nedenle de aracınız için yedek parça seçimi yaparken oldukça dikkatli davranmalısınız. Bugünkü blog yazımızda aracı çin yedek parça tercihi yapacak kişilerin çok fazla sorduğu araç yedek parça satın alırken nelere dikkat edilmelidir? sorusunu sizler için cevaplayacağız. Bunun öncesinde ise araç yedek parçalarını yakından tanıyalım.

Araç Yedek Parçaları Nelerdir?

Aracı meydana getiren her bir parçayı değiştirebilirsiniz. Bu parçaları çıkararak yerine yeni parçalar takılabilir. Arıza veren yeni parçanın değişimiyle beraber yeni takılan parçaya yedek parça denmektedir.  Yedek parçalar orijinal parça ile aynı olmakla beraber aynı görevleri görür.

Orijinal Yedek Parça Nedir?

Orjinal yedek parça, araç üreten firma ya da araç ithalatçıları tarafından garanti kapsamına giren parçalardır. Örnek verecek olursak; FIAT marka bir aracın yedek parçasını üreten firma Fiat’tır. Fiat tarafından üretimi gerçekleşen bu parçalara orjinal yedek parça ismi verilir. Orjinal yedek parçalar mutlaka belgelidir ve orijinal ambalajı ile ilgili prosedürlere uygun olarak sunulur. Araç için oldukça büyük öneme sahip orijinal yedek parçalar ile aracınız daha verimli bir şekilde çalışır Bunun yanında yakıt tasarrufu sağlanır ve araç daha uzun ömürlü olur.

Yedek Parça Özellikleri

Tüm araç ve markalarına yönelik üretilen farklı yedek parçalar bulunmaktadır. Her bir yedek parça farklı özelliklere sahiptir. Ayrıyeten oto yedek parça üreticilerinin fazla olması yedek parça satın alırken dikkat edilmesi gereken pek çok konunun olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden yedek parça satın almadan önce tüm özellikler detaylı bir şekilde incelenmelidir. Aracınızla en uyumlu parça tercihinde bulunmalı ve uyumlu parça kullanmaya dikkat etmelisiniz.  Otomobilin üretiminde kullanılan tüm parçaları belirli kurallara uygun olarak değiştirmek mümkündür. İsteğe bağlı olarak yapılan değişimler gibi zorunlu olarak yapılan değişimler de mevcuttur. Tampon, egzoz, aydınlatma paneli, motor ve ayna gibi birbirinden farklı parçaları değiştirebilirsiniz. Değişim işlemi sırasındaki en çok dikkat etmeniz gereken ise; aracınızla uyumlu olan yedek parça satın almaya özen göstermelisiniz..

Yedek Parça Seçimi Nasıl Olmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Yedek parça satın almak istiyorsunuz fakat bazı tereddütleriniz mi var? Kafanızdaki tereddütlerden kurtulmak için yedek parça seçiminde özellikle şu hususlara oldukça dikkat edin:

  1. Orijinal Yedek Parça Olmasına Dikkat Edin

Aracınız için orijinal yedek parça seçimi oldukça önem taşımaktadır. Orijinal parça aracınızın doğru performans sergilemesine ve güvenli bir sürüş sağlamınızı sağlar. Orijinal parça tercihinde bulunmadığınız takdirde hem aracınızın piyasa değerini düşürür hem de varsa kaskonuzun bozulmasına neden olur. Orijinal otomobil yedek parçalarını kalitelerine göre 3 ayrı kategoriye indirgeyebiliriz.

  • OEM (Original Equipment Manufacturer):

OEM yedek parça; orijinal ürün üreticisi anlamını taşımaktadır. Yani yedek parçanın üretici araç firması tarafından üretilmiş olduğunu bildiren kısaltmadır. Bu sınıfta yer alan araç yedek parçası aracın üretildiği fabrikada üretilen birinci sınıf kalitede orijinal yedek parçadır. Oem yedek parçaları üreticilerle anlaşmalı tedarikçilerden elde edilebildiği gibi internet yoluyla da satın alabilirsiniz.

  • OES (Original Equipment Supplier): 

OES orijinal ekipman tedarikçisi anlamını taşımaktadır. OES üretici bir başka araç firması için OEM üreticidir. OES yedek parçalar, OEM parçalara benzer kalitede üretilmişlerdir.

  • OEP (Original Equivalent Part):

Oep (Original Equivalent Part), türkçe açılımı orijinal eşdeğer parçadır. Orijinal parçanın eş değeri olarak nitelenen bu parçalar ikincil pazar için üretilen orijinal kopyası yedek parçalardır.

  1. Faturalı Otomobil Yedek Parçası Olmasına Özen Gösterin

Yedek parça satın alırken faturalı araç yedek parçası olmasına özen gösterin. Satın almış olduğunuz yedek parçaya dair elinizde faturanızın bulunması yedek parçada herhangi bir sorunun çıkması takdirde faturanızın olması dahilinde sorunu anında çözübilmeniz mümkündür

  1. Aracınıza En Uygun Yedek Parça Tercihi Gerçekleştirin.

Arabanıza yedek parça alırken aracınızla uyumlu yedek parça tercihinde bulunmalısınız. Aracınızla uyumlu olmayan yedek parça tercihinde bulunmanız aracınızın performansına etki ederek, aracınıza zarar verir. Aracınıza yedek parça temini sağlarken araç markanız, modeliniz göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız. Bunun yanında araca uygun özellikteki yedek parçanın kalitesine de dikkat etmeniz gerekmektedir.

  1. Güvenilir Firma Tercihinde Bulunun

Aracınız için yedek parça seçiminde güvenilir firma seçimi çok önemlidir. Bunun için yedek parça almadan önce iyi bir araştırma yapmanızda fayda var. Otomotiv yedek parça sektörü oldukça büyük bir sektördür. Bu sektör içerisinde orijinal olmayan yedek parçaları orjinalmiş gibi göstererek orjinal parça satışı gerçekleştiren pek çok firma mevcuttur. Yedek parça alınacağı zaman güvenilir ve tanınmış firmalar tercih edilmelidir. Otomobiller için orijinal yedek parçalar yetkili tedarikçilerde satılır. Alınan ürünlerin standartları aracın sağlığı için çok önemlidir. Yedek parça alışverişinde tercih edilen firmaların yetkili firmalar olmasına, güvenilir olmasına ve satış sonrası hizmet kalitesine dikkat edilmelidir.

Oto Yedek Parçaları Kasko Kapsamında Mı? 

Aracınızdaki parçaları değiştirmek isteyenlerin merak ettiği diğer bir konuda kasko ve sigortanın karşılama durumu. Orijinal yedek parça değişimleri sigorta tarafından karşılanmaktadır. Araç yedek parça satın alırken dikkat edilmesi gerekenler adlı blog yazımızın sonuna geldik. Aracınız için son derece önemli olan yedek parça tercihi kadar yedek parçaları nereden temin ettiğiniz de oldukça önemlidir. Orjinalparca.com olarak tüm araç ve markalara yönelik orijinal yedek parça temini sağlamaktayız. Web sitemiz üzerinden aracınız için en uygun yedek parça sistemine ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu