Önemli Bilgiler

Araç Gösterge ikazları

Bir arabanın sahibi veya sürücüsü olarak, bu arabaların gösterge paneli ışıklarının ve bilgi ekranındaki mesajların ne anlama geldiğini anlamanız son derece önemlidir.

Bu sadece yanlış bir uyarı veya yaşamı tehdit eden ciddi bir uyarı olabilir. Ancak, kendinizin ve yolcuların güvenliğinden endişe ediyorsanız, bunları yorumlamayı ve harekete geçmeyi bilmelisiniz. Bu, size daha spesifik ve anlaşılır bilgiler sağlayacak daha gelişmiş yerleşik bilgisayarlarla gelen üst düzey modellerde daha kolay olabilir. Ancak, arabaların çoğu o kadar gelişmiş değil, ancak kısa bir faktör listesine işaret edecek kadar akıllılar. Gösterge panelinde yanıp sönen tüm ışıklar uyarı ışığı değildir. Yakından bakın ve gösterge panosunun size aracınızla ilgili neredeyse tüm kritik bilgileri verdiğini öğreneceksiniz.
Bu gösterge ışıklarının ne anlama geldiğine ve ne yapmanız gerektiğine kısaca bir göz atalım.

Aydınlatma Göstergeleri ve Semboller

Bunlar çok zararsızdır ve endişelenecek bir şey yoktur. Aracınızın üzerindeki ışıklar hakkında bilgi verirler.

Bu göstergeler genellikle şunları içerir:

  • Kısa Kiriş veya Kısa Geçişli Kiriş
  • Uzun Far veya Uzun Far
  • Sürüş Lambaları veya Uzun Menzilli Lambalar
  • Sis Lambaları (ön ve arka)
  • Pozisyon Lambaları veya Park Lambaları
  • Gündüz Çalışan Lambalar
  • Araba Gösterge Işıkları
  • Tehlike Lambaları (özel araçlar)

Kısa Kiriş/Düşük Geçiş Işın

Bu, farların açık olduğunu ve huzmenin kısa olduğunu gösterir. Otoyolda değilken ve daha uzun mesafeli görüş gerektirmediğinde düşük lambalarda sürmeniz önerilir.

 

Uzun Far/Uzun Far

Bu, farların Uzun Far veya Paralel Farda çalıştığını gösterir. Bu, iyi bir mesafe aralığında iyi bir görüş sağlar.

Uzun Menzilli Lambalar/Sürüş Kirişi

Bu lambalar daha çok bir projektör ışığıdır ve maksimum menzili ve görünürlüğü kapsar. Alt uç araçlarda çok yaygın değildirler.

 

 

Sis lambaları

Ön Sis Lambaları ve Arka Sis Lambaları olmak üzere iki sis lambası vardır. İlki çoğu ülkede daha yaygındır. Arka Sis Lambaları her araçta bulunmaz. Ancak ilgili ülkelerin yasalarına göre zorunlu olabilir.
Arka Sis Lambası genel olarak sarı ile gösterilir ve ışın yönü tersine çevrilir.

Park Lambaları/Pozisyon Lambaları

Bu lambalar teknik olarak aracın park ettiğini veya park edeceğini belirtmek için araçların çoğunda birlikte yanıp sönen sinyal lambalarıdır. Bu, alt sınıf otomobillerde mevcut olabilir veya olmayabilir, ancak özel bir sembol değilse, her iki dönüş göstergesi de yanıp sönecektir. Genellikle buna periyodik bir tıklama sesi eşlik eder.

 

Gündüz Çalışan Lambalar

Bunların araç sınıfının alt ucunda bulunma olasılığı çok daha düşüktür. Çoğu, gerektiğinde kısa huzmeli far veya sis lambasının yerini alır. Araçta gündüz yanan farlar varsa, bu LED’leri temsil eden bir gösterge yanacaktır.

Dönüş Göstergeleri/Dönüş Sinyalleri

Bu herkesin aşina olduğu bir şey. Yarım asırdan beri üretilen her araçta dönüş sinyalleri var. Hangisinin yanıp söndüğünü belirtmek için ayrı olabilirler veya dönüş ışıklarından birinin yanıp söndüğünü belirtmek için yalnızca bir tane olabilirler. Ayrıca çoğu araçta periyodik bir tıklama sesi eşlik eder.

 

Tehlike Lambaları

Bunlar normal bir araçta çok nadir görülür, ancak birçok araçta Tehlike Lambaları eklemek için ayrı bir anahtar ve bağlantı bulunur.
Bu özel bir göstergedir; genellikle fabrikadan, Tehlike Lambalarının açık olduğunu belirten Polis Aracı veya Ambulans gibi özel bir araçla gelir.

Küçük Uyarı Sembolleri:

Bu semboller uyarıdır, çok ciddi değildir ama uzun vadede ciddileşebilir. Bunların ne olduğunu bilmek ve düzeltmek en iyisidir.

 

Kapılar Açık/Gövde Açık/Kaput Açık

Bunlar, Aracınızın markasına bağlı olarak tek bir ‘kapı aralık’ uyarı ışığı veya üç ayrı uyarı sembolü ile temsil edilebilir. Her ihtimale karşı, kaput ve bagaj dahil tüm kapıların kapalı olup olmadığını durdurmalı ve kontrol etmelisiniz.

 

Pil Şarj Arızası

Bu ışık, arabanızı çalıştırdıktan sonra, motorunuz ve alternatör çalışana kadar her zaman yanacaktır. Durmazsa, pilinizin şarjı kısa sürede bitebilir ve arabanız çalışmayacaktır. Mümkün olan en kısa sürede düzeltmeniz önerilir. Aksi takdirde bir çekici çağırmanız gerekebilir!

Silecekler Arızası/Silecek Sıvısı Seviyesi Düşük

Bu, silecek yıkama sıvı seviyesinin düşük olup olmadığını veya sileceklerin sıkışıp sıkışmadığını gösterir.

 

Motor Yağı Seviyesi Düşük

Bu, motor çalıştıktan sonra bile birkaç saniye yanıp sönebilir. Ancak, daha fazlasını görüyorsanız, motor yağını tekrar doldurmanın zamanı geldi. Aksi takdirde ciddi hasarlar meydana gelebilir.

 

Anahtar Araçta Değil

Oldukça açıklayıcı. Anahtarın takılı olduğunu algılamazsa yanıp söner. Ne yapacağını biliyorsun.

 

Emniyet Kemeri Tokaları Arızası

Bu, emniyet kemerleri takılı değilse ve motor çalışıyorsa yanıp sönecektir. Durum böyle değilse, emin olmak için tokaları kontrol etmelisiniz.

 

 

Düşük Yakıt Seviyesi

Kendi kendini açıklayıcı. Hemen hemen her Arabada düşük yakıt göstergesi vardır. Yakıt doldurmayı düşünmelisin yoksa birkaç mil sonra durabilirsin.

 

Motoru kontrol et

Motor Bilgisayarı bir hata tespit ettiğinde yanar. Yakında kaybolmazsa, buna neyin sebep olduğunu öğrenmek için profesyonel kitli bir tamirciye gitmeniz gerekecek.

 

Servis aracı yakında

Ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunla karşılaşmamak için aracınızın bir an önce servise ihtiyacı olduğunu hatırlatır.

 

Gaz maskesi

Özellikle sıcak bir günde benzin sızıntısına neden olabilecek, düzgün şekilde kapatılmamış bir yakıt deposu kapağınız olduğunu hatırlatır. Yeterince kısa sürede kapatılmazsa Motor Kontrol sembolünü de yakabilir.

 

Lamba Çıkışı

Bu, bir veya daha fazla harici lamba çalışmadığında yanar. Bir gece yolculuğu planlıyorsanız, bu ASAP’ı kontrol etmelisiniz.

 

kızdırma bujisi

Dizel Araçlar için geçerlidir. Motor çalışacak kadar ısınana kadar yanacaktır. Bunlar sönene kadar motoru çalıştıramazsınız.

 

 

Azaltılmış Güç Uyarısı

Motor Bilgisayarından, motorun maksimum güç sağlayamadığını söyleyen bir mesaj. Bu küçük bir sorun olabilir, ancak daha fazla sorun çıkmadan önce Servis Merkezine gitmeniz önerilir.

 

Güvenlik uyarısı

Anahtarı fiziksel olarak kullanmadan araca erişildiğini gösterir. Anahtarı kullanarak motoru çalıştırdıktan sonra hala yanıyorsa, güvenlik sistemi arızalıdır.

Ana / Ciddi Uyarı Sinyalleri

Bu uyarılar, acil olarak düşünmeniz gereken bir şeydir. Nereye gidiyorsan, planları değiştir. Aracınızı servise bırakın ve metroya veya otobüse binin. Bu uyarılar ciddi sorunlar anlamına gelebilir ve içinde seyahat etmek güvenli değildir.

 

Fren sistemi

Bu çok ciddidir, sıvı basıncındaki düşüşten fren balatalarının aşınmasına kadar değişebilir. Mümkün olan en kısa sürede bir servis merkezine gidin ve yavaş sürün.

Motor Soğutma Sistemi/Yüksek Sıcaklık Uyarısı

Motor çok ısınırsa bu yanar. Uzun bir yolculuksa, bir süre dinlenin. Aksi takdirde, soğutma suyu seviyesini kontrol edin. Öyle olmasa bile profesyonel yardım alın.

 

 

Servo Direksiyon Arızası

Bu ışık, hidrolik direksiyon sistemi normal olmadığında yanar. Bu parlıyorsa, kullanımda dikkatli olun. Yavaş sürün ve bir an önce profesyonel yardım alın.

 

ABS Arızası

ABS, fren pedalına ne kadar sert basarsanız basın aracınızın savrulmasını engeller. Bu hatalıysa, yüksek risk altındasınız.

 

 

Lastik Basıncı Uyarısı

Lastiklerden herhangi biri basınç düşüşü yaşarsa yanar. Delinme belirtisi olabilir. Arabayı durdurun ve en kısa sürede kontrol edin.

 

 

Motor Yağı Basıncı

Bu, yüksek sıcaklıktan bile daha kötüdür. Yağ basıncı düşükse, pistonların sıkışması ve kalıcı hasara neden olması için iyi şanslar vardır.

 

Çekiş Kontrolü/ESP Arızası

Bu, arabanızın kaymasını önler. Parlıyorsa, asfaltta kalın ve servis merkezinize gidin.

Şanzıman Sıcaklık Uyarısı

Şanzıman yağı optimum sıcaklıktan daha yüksek sıcaklıkta olduğunda yanar. Çok aşarsa, ciddi hasara neden olabilir.
Hava Yastığı Arızası

Bilgisayar Hava yastığı modülünde sorun algıladığında bu ışık yanıp söner. Bu bir güvenlik meselesi olduğundan, en kısa sürede kontrol ettirmeli ve dikkatli sürmelisiniz.

 

 

DPF Işık

Bu dizel motorlar için geçerlidir. Dizel Egzoz Partikül Filtresi arızalandığında yanar. Sadece zehirli gazlar salmakla kalmaz, aynı zamanda tedavi edilmezse motora zarar verir.

 

 

DEF Işık

Dizel Egzoz Sıvısı düşük olduğunda bu parlayacaktır. Motora ve çevreye zarar vermeden önce yeniden doldurmanız gerekir.

 

Diğer Gösterge Sembolleri ve Bilgileri

Bunlar endişelenecek bir şey değil. Sadece çalıştıklarını veya faaliyette olduklarını size bildirmek içindir. Bazen ne yapmanız gerektiğini de önerebilirler.

 

Adaptif Hız Kontrolü

Bu, uyarlanabilir hız sabitleyicinin etkin olduğunu gösterir.

 

Seyir kontrolü

Bu, Cruise Control sizin tarafınızdan etkinleştirildiğinde yanacaktır.

 

 

Şerit Yardımı

Bir şeritte kalmanıza yardımcı olur ve etkinleştirildiğinde parlar.

Açılır Çatı

Kendi kendini açıklayıcı. Cabrio tavan etkinleştirildiğinde yanacaktır.

 

 

Arka spoyler

Arka Spoiler etkinleştirildiğinde yanacaktır. Daha iyi stabilite ve aşağı kuvvet sunar.

 

 

Otomatik Vites Kutusu Aktif

Manuel Şanzımandan Otomatik Şanzımana geçtiğinizde yanacaktır.

 

Yağmur ve Işık Sensörü

Yağmur veya Düşük ışık algıladığında parlar. Düzgün çalıştıklarından emin olun; yoksa arabanız ışıklar ve sileceklerle arızaya dönebilir.

Arabanızda daha gelişmiş sistemler ve bir ekran konsolu varsa, tercüme konusunda endişelenmenize gerek yok, tüm bilgileri gösterecektir. Ancak gösterge paneli varsa ve ISO sembolleri dışında kullanılıyorsa, araçla birlikte gelen Kullanım Kılavuzunu inceleyin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu