Önemli Bilgiler

Turbo sistemleri

 

Turbo nedir?

Ve turbo şarj, birileri yüksek güçlü bir araç ararken her zaman ortaya çıkan bir konudur.

Egzoz, araçtan yüksek hızda pompalanan sıcak gazların bir karışımıdır. Bu dumanlar ısı ve hareket enerjisi içerir.

Bunun yerine motor bu enerjiyi daha faydalı bir şeye dönüştürse ne kadar harika olurdu. Bu, daha temiz bir çevre sağlarken arabanın daha hızlı gitmesini sağlar. Bu tam olarak bir turbo şarj cihazının oynadığı görevdir.

Normal bir araba motoru nasıl güç üretir? Bunu silindirlerde (sağlam metal kutular) yakıt yakarak yapar. Unutulmaması gereken çok önemli bir şey, yanmalı motorlarda havanın çok önemli olduğudur. Arabanızın üretebileceği güç miktarı ve ne kadar hızlı gidebileceği konusunda çok şey ifade ediyor.

Gaza bastığınızda, dışarı verdiğiniz daha fazla yakıt değil, daha fazla havadır. Bu hava gider ve yakıtla karışarak yüksek yanıcı dumanlar çıkarır. Bunlar, aracı ileri doğru hareket ettiren gücü üretmek için yakılan dumanlardır.

Hava, yakıtı bulacağı her silindire girer. Daha sonra pistonu dışarı iten küçük bir patlama yakar. Piston mili ve dişlileri döndürerek araba tekerleklerinin dönmesini sağlar. Piston, onu yerine geri çeken yaylara sahiptir. Döndüğünde yanık dumanlarını yerinde bulur ve egzoz olarak dışarı atar.

Bir araba ne kadar fazla yakıt-hava karışımı yakabilirse, o kadar hızlı hareket eder. Bu, daha fazla ve daha büyük silindirlere sahip bir arabanın daha fazla yakıt yakabileceği ve özünde daha hızlı hareket edebileceği anlamına gelir. Yanma hızı da önemlidir. Teorik olarak, bir motor bir saniyede mümkün olduğu kadar fazla yakıt yakmalıdır.

Motora daha fazla silindir ekleyerek arabanızın daha hızlı gitmesini sağlayabilirsiniz. Süper hızlı arabaların motorlarını görme şansınız olursa, sekiz ila on iki silindirli olduklarını fark edeceksiniz. Normal arabalarda sadece dört ila altı var.

Ancak daha fazla silindir eklemenin bir seçenek olmadığını düşünüyorsanız, turbo şarj cihazı kullanmak daha iyi bir yoldur. Bu bileşen, her saniye silindirlere daha fazla hava girmesini sağlayarak aracın maksimum hava girişi almasını sağlar. Yakıtla ne kadar hava karışırsa motorunuz o kadar güçlü olur.

Bu artışı sağlamak için turboşarj, bir türbini döndürmek için motordan gelen egzoz akışını kullanır. Bu türbin yanma odasına daha fazla hava pompalar. Bu bileşenlerdeki türbinler, her dakika yaklaşık 150 devir hızında döner. Bu onlara normal arabalardan 30 kat daha fazla dönüş sağlar. Türbinler egzoza bağlı olduğu için sıcaklıklar da çok yüksektir.

Bir turbo şarj cihazının en iyi yanı, basit, ucuz ve aynı motordan daha fazla güç alabilen ekstra bir aksesuar olmasıdır. Arabaya ekstra ağırlık eklemiyorlar. Ve bu, birçok insanın onları sevmesini sağlayan avantajlardan biridir.

 

Turbolar Nasıl Çalışır ?

Motorların neden bu kadar gürültülü ve güçlü olduğunu biliyor musunuz?

İşte bunu öğrenmek için buradayız.

Özellikle yarış arabaları için yüksek performanslı motorlardan bahsettiğinizde genellikle turboşarjlar konusu karşımıza çıkıyor. Bunun nedeni, turboların her anlamda bu motorlarla ilişkili olmasıdır. Her şey motorların ne kadar güçlü olduğu ve arabaların ne kadar hızlı gidebileceği ile ilgili.

Turbolar ayrıca daha büyük ticari dizel motorlarıyla da ilişkilidir. Yani turbo şarjı sadece yarış arabalarında değil. Arabanın ağırlığını artırmadan motorun beygir gücüne büyük bir destek sunabilir. Bu, turbo şarj cihazlarını çok ünlü yapan büyük bir artı.

Üstün Motor performansı

Mükemmel bir buluş diyebileceğiniz hiçbir şey yoktur. İnsan eliyle yapılan her şey geliştirilebilir. Daha ucuz, daha verimli ve çevre dostu hale getirebilirsiniz. İyi bir örnek içten yanmalı motordur. Yerde onları havada olduğundan daha yüksek bir hızla alabilen bir motorla çalışan bir makineye sahip olmanın çok iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bunlarda yapılacak ufak bir iyileştirme, daha hızlı, daha ileri gidebilen ve daha az yakıt tüketen motorları ortaya çıkarabilir.

Bir motoru bu şekilde geliştirmenin en etkili yollarından biri turbo şarj cihazı kullanmaktır. Turbo şarj, motorun arkasından egzoz atıklarından gelen gücü kullanan bir çift fan içerir. Daha sonra bu gücü motor için daha fazla güç üretmek için kullanır. Yarış otomobili gibi arabaların “gücü” buradan geliyor.

 

  • İlk adımda, motorun girişine soğuk hava girer. Turbo şarj üzerindeki kompresöre (mavi fanlar) doğru yönlendirilir.
  • Kompresör zaten dönüyor ve motorun havayı emmesine yardımcı oluyor. Bu, motorun ne kadar güç üreteceğini belirleyen çok önemli bir adımdır.
  • Kompresör havada başka bir işlevi yerine getirir. Gelen havayı ısıtır ve tekrar bize zorlar.
  • Sıcak basınçlı havanın soğutulması gerekmez. Bu nedenle ısının atılması için eşanjörün üzerinden geçer. Daha etkili olabilmesi için soğutulur.
  • Soğutulmuş ancak yine de sıkıştırılmış hava silindirlere geçer. Bu hava, motorun daha fazla yakıt yakmasına yardımcı olmak için gerekli olan ekstra oksijene sahiptir.
  • Silindir artık daha fazla yakıt yaktığı için daha fazla enerji üretebilmektedir. Enerji daha fazla güce dönüşerek piston, mil ve dişliler vasıtasıyla tekerleklere gönderilir.
  • Silindirlerden hala atık gaz var. Egzoz çıkışından çıkmaya zorlanır.
  • Bu gazlar sıcaktır ve yüksek hızda hareket ederek türbin fanını yüksek hızda dönmeye zorlar. İşte her şey buradan başlıyor.
  • Dönen türbin kompresörle aynı şaft üzerine monte edildiğinden kompresör de onunla birlikte dönmeye zorlanır. Kompresör dönmeye devam ederek sıcak havayı tekrar silindire gönderir.

Arabadaki ekstra güç

Ekstra gücün nereden geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Turboşarj daha fazla güç verirken, ekstra güç doğrudan egzoz gazı sonucu gelmez. Bu kafa karıştırıcı geliyor, değil mi? Turboşarjdaki türbini yalnızca kompresörü döndürmeye yardımcı olmak için egzozdan bir miktar enerji elde etmek için kullanıyoruz. Buna karşılık, motor her saniye daha fazla yakıt yakar.

Bu ekstra yakıttan daha fazla güç patlar. Egzoz gazı herhangi bir güç vermiyor, sadece doğru bileşene güç veriyor. Turboşarj doğrudan krank miline veya arabanın tekerleklerine bağlı değildir. Bu nedenle aracın sürüş gücüne hiçbir şekilde doğrudan katkı sağlamaz. Tek yaptığı, motorun daha fazla yakıt yakmasına yardımcı olmaktır.

Daha büyük ve daha iyi bir turboşarj, motora daha fazla güç kazandıracaktır. Teorik olarak, turbo şarj cihazındaki sürekli iyileştirmeler motorunuzu daha da güçlü hale getirebilir. Ancak turbo şarj cihazınızı sürmek için kullanabileceğiniz enerji miktarının bir sınırı vardır. Bunun nedeni, motorun içine veya dışına asla çok fazla hava dolduramamaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu