Önemli Bilgiler

Bujiler

Ateşleme Bujisi

 

Motorun çalışabilmesi için  karışımın mekanik enerjiye dönüştürülmesi gerekir. Bildiğiniz gibi,benzinli bir arabanın çalışması için elektrik enerjisi gerekir. Buji bu enerjiyi sağlamakla sorumludur.

Bobinler motoru çalıştırmak için bir yıldırım kıvılcımı üretir. Ardından, kafa silindirlerinden gelen yüksek oranda sıkıştırılmış hava karışımı kıvılcımla temas ettiğinde, pistonu aşağı doğru zorlayan bir patlama meydana gelir. Kıvılcımın, arabanızın motorunu çalıştırmaktan sorumlu olan ateşleme sisteminin parçası olduğu açıktır.

Buji nasıl çalışır

Ateşleme bobinine bağlı merkez elektrot, bujinin çalışmasından sorumludur.

Buji, bir kibrit çubuğundan kıvılcım ateşlemeli motorları ateşlemek için olduğu gibi, sadece kıvılcım olarak üretir. Motorunuzda iki ana işlevi vardır: –

● Hava/yakıt karışımı ateşlemesi:-Bu, bileşen üzerinden elektrik enerjisi iletildiğinde meydana gelir. Motoru çalıştırmak için gereken elektriğin iletkeni olur. Bu güç, fişin ateşleme ucundaki boşluğu atlar. Sağlanan voltaj, sıkıştırılmış karışımı silindir kapağının üstüne vuracak kadar yüksek olmalıdır.

● Yanma odasından ısının uzaklaştırılması:- Yakıt ateşlendikten sonra genellikle yanma odasında çok fazla ısı vardır. Bu tür ısı, düzgün çalışmayı veya pistonları ve tüm motoru değiştirebilir ve bu nedenle ortadan kaldırılmalıdır. Bujiler ısı oluşturmazlar, ancak onu ortadan kaldırmak için kullanılırlar.

Bu konuda buji basitçe bir ısı eşanjörü haline gelir. Yanma odasından fazla ısıyı çeker ve motordaki soğutma sistemine aktarır. Isının etkili bir şekilde çalışması için pistonun uygun bir ısı aralığına sahip olduğundan emin olun.

Bujinin çalışma prensibi

Ateşleme bobini (manyeto), araç çalıştırıldığında yüksek voltaj üretir. Bujinin bağlı olduğu yer burasıdır. Bobinden elektron akışı, iki elektrot (merkez ve yan) arasında bir voltaj farkı yaratır. Bu durumda akım akışı ancak yalıtkanlar yani boşluk içindeki hava ile engellenebilir.

Ancak voltajın sürekli yükselmesi elektrotlar arasında oturan gazların yapısını değiştirir. Sonunda, gazın dielektrik gücü aşılarak onu iyonize eder. Böylece iyonize gaz iletken olur ve elektrik akımı kolayca geçebilir. Bunun çalışması için, fişin etkin bir şekilde ateşlenmesi için 20.000 V’u aşan bir voltaj olmalıdır.

Elektronların içindeki kıvılcım kanalının sıcaklığı 60.000K’ya yükselir. Bu sıcaklık, iyonize gazın hızlı bir şekilde genleşmesini tetiklemek için yeterlidir. Bu genişleme, pistonu aşağı iten küçük bir patlama gibi bir şeye neden olur.

Hareket halindeki bir bujiyi gözlemlerseniz, şimşek ve gök gürültüsüne benzer bir tıklama ürettiğini fark edeceksiniz. Sonunda, motorunuz çalışıyor.

Silindir kapağının içindeki patlama sonucunda ısı ile basınç kuvveti arasında bir reaksiyon oluşur. Bujinin ucunda küçük bir ateş topu vardır ve üzerlerinde yanan gazlara neden olur.

Elektrotlar arasındaki bileşim karışımının miktarı ve türbülans seviyesi miktar olarak farklılık gösterir. Bu nedenle ateş topunun farklı boyutları vardır. Küçük çekirdeğin genellikle motor üzerinde etkileri vardır. Öte yandan, büyük bir çekirdek, motorun gelişmiş zamanlama almış gibi çalışmasını sağlayacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu