Önemli Bilgiler

Araç Periyodik Bakımları

Motor Yağı Değişimi Ne Sıklıkta Gereklidir?

 

Zamanla motorun kirlendiği ve motorun çamurla kaplandığı çok doğrudur. Ancak araba yağının ne sıklıkla değiştirilebileceğinin farkına varmak sandığımız kadar kolay değil. 1970’lerde her 5000 kilometrede bir yağ değişimi gerekliydi. Çünkü eski arabalar, en iyi 10W-40 yağlarla yağlanan eski arabalar kullandığından, yağın ısınma sırasında daha düşük inceltme oranı ve soğuduğunda daha yüksek kalınlaşma oranı.

 

Ancak bugün daha iyi motorları yağlamak için yüksek kaliteli ve daha sıkı toleranslı yağlar kullanıyoruz. Aslında üreticiler, motorun yaşına bağlı olarak 10000 ila 15000 kilometre sonra motor yağının değiştirilmesini önermektedir. Yağ sondasını en az ayda bir olmak üzere düzenli olarak kontrol edin. Yoğunluk, renk veya koku hakkında herhangi bir şüpheniz varsa – en yakın atölyeye gidin. Birkaç denemeden sonra arabanızı ve onunla başa çıkma yeteneğinizi daha iyi anlayacak ve güveneceksiniz. Doldurulan yağın hacmine dikkat edin. Sondadaki DÜŞÜK çentikten aşağı inmesine izin vermeyin.

Yapılan araştırmalara göre eğer aşırı yağ kullanıyorsanız, atık yağı gereksiz yere boşalttığınız, sistem ve besleme üzerinde baskı oluşturduğunuz da belirtilmektedir.

Motorunuz düzenli olarak aşağıdaki gibi aşırı çalışma koşullarından muzdaripse, lütfen motor yağını otomobil üreticisinin önerdiğinden daha sık değiştirin:

1. Yoğun saatlerde trafikte dur ve kalk eylemi.

2. Her gün kısa yolculuklar yapın ve ardından motorun soğuması için aracınızı bir süre park halinde bırakın.

3. Otoyolda uzun süre öfkeli sürüş (bu, buharlaşan su nedeniyle motorda çamur oluşmasına neden olur).

4. Çok sıcak havalarda veya çok fazla kir üfleyen alanlarda sürüş, bu daha hızlı aşınmaya ve motorun aşırı ısınmasına yol açarak yağın daha hızlı bozulmasına neden olur.

Bu tür koşulların ülkemiz için tipik olduğu göz önüne alındığında, otomobil üreticilerinin önerdiğinden %30 daha kısa aralıklarla yağ değiştirmekte fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu